Bezpieczne schronisko w pandemii COVID – 31 X 2020 r.
Po aktualizacji 31 X 2020 wytycznych rządowych zamierzamy wprowadzić poniższe zmiany. Największe wątpliwości dotyczą kwestii obsługi kelnerskiej w schroniskach z podawaniem na tacach zamiast wystawiania dań na blat jak do tej pory oraz zamknięcia połowy prysznicy dostępnych na korytarzu. Po konsultacji z radcą prawnym schroniska górskie nie muszą wprowadzić obsługi kelnerskiej? Ale czy powinniśmy wprowadzić limity kąpieli zamykając połowę prysznicy?
Bezpieczny Obiekt – nowe wymogi
Link: https://bezpiecznyobiekt.pot.gov.pl/ – pełna lista wymogów, poniżej nowe, których wcześniej nie było w wytycznych.
Czy schroniska mają zacząć obsługę kelnerską?
“W przypadku świadczenia usługi gastronomicznej na miejscu: przynoszenie zamówień na tacach, mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo po użyciu.” Pytaliśmy o to prawników i Sanepid oraz inne schroniska ale nie dostaliśmy odpowiedzi.
Dla zmniejszenia tłumu przy barze przyda się też zbieranie zamówień przy stolikach jak w restauracji.
Przy dezynfekcji stołów można też zbierać na tace naczynia do mycia co zwiększy szanse na napiwek 🙂
Pytania: Czy mamy taką liczbę tac? Są! Czy zespół zgadza się na pracę bezpośrednio z klientem? Tak!
Kartki na stolikach do oznaczenia dezynfekcji
Alternatywnie możemy jak dotychczas wydawać dania z baru z prośbą o odwróceniem kartki tylko: „Stół zdezynfekowany! Po jedzeniu zwróć naczynia i odwróć kartkę, smacznego!” a z drugiej strony po odwróceniu informacja “Stół do dezynfekcji”
Będziemy też wydrukować nowe wersje menu z informacją:
“COVID alert! Dla bezpieczeństwa i sprawnej obsługi prosimy o wybór dań przy stoliku i zamówienia pojedynczo przy barze aby uniknąć tłumu gości. Po jedzeniu odnieś naczynia i odwróć menu oraz spryskania stołu i rąk płynem do dezynfekcji. Smacznego!” a z drugiej strony “Stół zdezynfekowany! Ale możesz poprawić 😉 Odwróć aby zobaczyć menu”
Dezynfekcja stolików przez gości a nie obsługę
Przy dezynfekcji przed i po posiłku przez samych gości ogranicza ryzyko dla obsługi zarażenia się i roznoszenia wirusa dalej.
Ułatwia to dezynfekcję stolików pomiędzy gośćmi co nie zawsze jest możliwe jeśli np. ktoś się czai na stolik z widokiem 😉
Dlatego przelewamy do małych pojemników płyn do dezynfekcji oraz ustawiamy na stoliku z prośbą o ich użycie przez gości:
6 zł – https://allegro.pl/oferta/5-sztuk-butelka-z-rozpylaczem-do-makijazu-jasny-9087106799
5 zł – https://allegro.pl/oferta/wyczysc-puste-butelki-z-rozpylaczem-30-ml-9165201327
Kartka z informacją lub blokada 1/2 łazienek
“W przypadku toalet i pryszniców znajdujących się w części wspólnej infrastruktury, komunikowanie maksymalnej liczby osób mogących z nich korzystać w jednym momencie – połowie dostępnej liczby kabin.”
Ograniczenie liczby dostępnych łazienek o połowę traktujemy z racji używania mniejszej ilości kabin przez większą ilość osób tak, że dotyczy ona danego momentu a nie wyłączenia ich na stałe. Proponujemy gościom wpisywanie się na godziny brania prysznicy aby ograniczyć ilość osób korzystających z nich naraz.
Link do wzoru kartki do wydrukowania (po ankiecie nt. objaw COVID): https://docs.google.com/document/d/1dydA57FHsZ9fG6JfT0Jq10iXC64QEvkHhvY2knQnjYY/edit?usp=sharing
Wyznaczenie linii kolejki do wydawania dań
“Wyznaczenie na podłodze stref zapewniających zachowanie odległości 1m między gośćmi (też w ogródkach zewnętrznych).”
Mierzenie temperatury i wypełnienie ankiet
“Wprowadzenie obowiązku i procedury związanej z niewpuszczeniem na teren obiektu osób przejawiających oznaki choroby.”
Zakup termometru 75 zł – https://allegro.pl/oferta/termometr-elektroniczny-bezdotykowy-medyczny-lcd-9587349875
Ankieta na bazie dokumentów z przyjęcia do szpitala dostosowana do schronisk górskich, pensjonatów i hoteli: https://docs.google.com/document/d/1dydA57FHsZ9fG6JfT0Jq10iXC64QEvkHhvY2knQnjYY/edit?usp=sharing
Kartka A4 z nr. telefonów wisząca przy recepcji
“Przygotowanie i umieszczenie w miejscu z łatwym dostępem numerów telefonów do stacji sanitarno-epidemiologicznej i służb medycznych.” Plik PDF: https://drive.google.com/file/d/1pjr3lfzh6J0iifLoH2RUGJCQEK8zuYQt/view?usp=sharing
Linki do źródeł:
www.gov.pl/web/rozwoj/wytyczne-dla-branz
www.gov.pl/web/koronawirus/regionalne-obostrzenia-dla-wybranych-powiatow
+ wysłane pytania do prawników i Sanepidu